lesdag 7
03 januari 2011. Nu ik dit verslag begin te schrijven zag ik in mijn opgeslagen documenten dat het op 22 november was dat we onze vorige lesdag hadden. Dat lijkt een hele tijd geleden en dat is het ook, alleen zo voelt het niet. Dat komt doordat we met ons eigen proefclubje op 13 december nog een oefenavond hebben gehad en ook de zakelijke decemberdrukte heeft de tijd voorbij doen vliegen. Vandaag was het dus weer tijd voor het tweewekelijkse ritueel. Ik stapte op tijd de auto in maar de boardcomputer van mijn auto ging voor een kleine vertraging zorgen. De bandenspanning was te laag dus die, op deze frisse ochtend, bij de benzinepomp op spanning gebracht alvorens door te rijden naar Maarn. Gelukkig was het erg rustig op de weg waardoor ik er zo was. Met een kopje koffie de afgelopen periode doorgesproken met de medestudenten totdat Klazien het belletje deed rinkelen. Doordat mijn “eigen” studiemaatje ziek was had ik ander gezelschap in de klas.
Na wat korte mededelingen zei Frank dat we geen tijd te verliezen hadden waarna we ons vast mochten bijten in de drie witte wijnen, vier rode wijnen en een dessertwijn die op tafel stonden. Na het schrijven van de proefnotities de vragen beantwoord in de hoop de juiste wijnen geselecteerd te hebben. Helaas was die hoop ijdel deze keer. Na het bespreken van alle wijnen bleek ik deze keer een onvoldoende resultaat te hebben. Balen, maar niet te lang bij stil blijven staan want ik was niet de enige. Overal bezien leek de kleine meerderheid aan de verkeerde kant van de streep te staan en over twee weken hebben we weer zo’n oefening.
Na de lunch stond het programma in het teken van Bordeaux en de gastdocent was Xavier Kat, directeur van Wijnkoperij Okhuysen, die onder andere, even simpel gezegd, heeft gestudeerd aan de wijnuniversiteit van Bordeaux. Onder de cursisten zaten er best wel wat die met kerstmis genoten hadden van een fles uit deze streek maar ook nog heel veel niet. Xavier wilde niet alleen stil staan bij de feiten hoe ze ook in ons cursusboek staan maar hij wilde de streek wat meer in de beleving brengen. Met een prachtige fotoreeks leidde hij ons door de streek waarbij hij gelijk de nodige wetenswaardigheden vertelde. Natuurlijk kwam daarbij de nodige complexiteit en diversiteit van de streek aan bod wat herkenbaarheid bemoeilijkt maar ook het gegeven dat Bordeaux de bakermat van de wijnproductie is en nog steeds toonaangevend is voor vele wijnproducenten over de hele wereld. Om dat te onderschrijven kregen we een wijn te proeven die uit de streek zou kunnen komen maar dat niet deed. Het was een wijn van een gerenommeerd huis uit de Languedoc met een substantieel deel Bordeauxdruiven. Na deze constatering werden er nog wat historische gegevens aangehaald waardoor de Bordeaux deze reputatie heeft gekregen. Natuurlijk stonden we stil bij de befaamde classificatie uit 1855 van de Médoc en dat daar sinds die tijd slechts één wijziging in is geweest in 1973 toen Château Mouton-Rothschild na een jarenlange lobby werd opgewaardeerd van Deuxième Grand Cru Classé naar Première Grand Cru Classé. De verschillen tussen de linkeroever en de rechteroever en het verschillende gebruik van de druivenrassen in die streken. Op de linkeroever is de Cabernet Sauvignon de dominante druif en op de rechteroever de Merlot. Ook de witte wijnen van Entre-Deux-Mers ontbraken niet en naast de gemeentelijke appellations werd ook het gebied Graves besproken. Binnen de verschillende gebieden die niet in de classificatie van 1855 zijn opgenomen zijn door de tijd heen ook nog eigen kwaliteitsclassificaties ontstaan maar het gaat te ver om die hier allemaal te benoemen. Het lijkt nu dat er alleen een theoretisch betoog werd gegeven maar tussendoor werd er volop en leerzaam geproefd. Er werd wit geproefd en binnen het rode konden we eerst nog even oefenen in het herkennen van de monocépages van de voor de streek belangrijkste rode druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc om ze later in de assemblage in een bepaalde streek te kunnen plaatsen. Met de afsluitende wijn, een Château Clos du Marquis, Saint-Julien 1990, werd een eliminerend spel gedaan waarbij de winnaar een fles mee naar huis mocht nemen. Het werd wat later maar het was voor mij een boeiende middag waarbij Xavier de materie op een zeer aangename manier bracht!
Voor het verslag van lesdag 6 klik hier
Voor het verslag van lesdag 8 klik hier
Uit ons Assortiment
Fattoria le Fonti - Chianti Classico
Mooie volle krachtige Chianti Classico
€15.58
Carlos Alonso - Piano
Strogeel, sappig fruit, mooie zuren
€9.45
Fattoria le Fonti - Sangiovese
Prachtig glas met rijp rood fruit.
€9.93
Comenge - Verdejo
Stuivende aroma's met bijbehorende smaakexpressie.
€10.21