Overgaauw Shepherd's Cottage - Rood

Overgaauw
Overgaauw Wine Landgoed werd in 1905 opgericht door Abraham van Velden. Hij emigreerde vanuit Nederland naar Zuid-Afrika en trad in het huwelijk met Elizabeth Overgaauw. De naam Overgaauw komt van zijn betovergrootvader, de eerste Van Velden.

Van bulkwijn naar kwaliteit
Abraham bouwde zijn kelder in 1909. De productie richtte zich aanvankelijk op het produceren van bulkwijn. In 1945 nam zijn zoon David het bedrijf over. Het roer werd om gegooid en er volgden diverse kwaliteitsverbeteringen. Zo werd de bodem van het bedrijf in kaart gebracht om voor elk ras de beste wijngaard te zoeken. Verder plantte David diverse Portugese druivenrassen aan: Tinta Barocca, Tinta Francisca, Cornifesto, Souzão en Tinta Roriz. Deze werden, volgens Portugese traditie, tegelijkertijd geoogst en vergist met als doel een soortgelijk product als port te maken: een unicum voor die tijd!

Bezoek aan Bordeaux
In 1969 reisde David, samen met Frans Malan van Simonsig, naar Bordeaux. Ze brachten een bezoek aan o.a. Château Lafite en Château Mouton Rothschild, wat hen inspireerde om de rode wijnen voortaan op barrique te laten rijpen. Samen met Frans Malan kocht hij rechtstreeks vaten in bij Château Lafite. Hij begon met het maken van een Bordeaux blend, de Tria Corda. Dit werd een groot succes en vormt nog steeds één van de toppers uit het assortiment van Overgaauw wijnen.

Estate wijn
Met de invoering van de eerste wijnwet in Zuid-Afrika in 1973, startte Overgaauw met het op de markt brengen van ‘estate’ wijnen.

Volgende generatie
In dit jaar kreeg zijn zoon Braam de leiding in handen. Braam studeerde af aan de universiteit van Stellenbosch in handelswetenschappen. Zijn kennis over wijn deed hij op in het buitenland, waar hij aan de wijnuniversiteit van Geisenhem wijnbouw studeerde. Braam lanceerde als eerste wijnmaker in Zuid-Afrika (1982) een cépage Merlot en startte, wederom als eerste, met de aanplant van Chardonnay.

In 2007 droeg Braam de leiding over aan zijn zoon David, de 4e generatie. Evenals zijn vader studeerde David af aan de universiteit van Stellenbosch in handelswetenschappen en verrijkte hij zijn kennis over wijn in het buitenland. Hij liep enige tijd stage bij Clos de Jacobins in Saint-Émilion onder leiding van Hubert du Boüard de Laforest, mede-eigenaar van Château Angelus.

wijnstijl
De stijl van wijnen die Overgaauw produceert is op klassieke leest geschroeid. De wijnen bezitten een goede ruggengraat van zuren. De rode wijnen rijpen – al dan niet voor een deel - op Frans eikenhout, waardoor ze een uitstekend rijpingspotentieel bezitten.


De druivenstokken van de Cabernet Sauvignon zijn 10 jaar oud en die van de Merlot 17 jaar. De bodem bestaat uit rode klei vermengd met graniet. 30% van de wijn rijpt 8 maanden op Frans eikenhout, 60% lagert op betonnen vaten en 10% lagert niet. Hierdoor is de houtinvloed minimaal en komt het fruit zo goed mogelijk zot zijn recht.

De wijn is dieprood van kleur en heeft rijke aroma's met het typische van de Cabernet. Donker fruit, bramen en bosbessen, daarnaast tonen van leer en vanille. Hij heeft een stevige aanzet en een krachtige afdronk met zachte tannines.

 

Herkomst:
Zuid-Afrika - Stellenbosch
Type:
Stil - rood - fruitig/krachtig
Samenstelling:
Cabernet Sauvignon 70%
Merlot 30%
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 16 - 18ºC.
Stevige wijn voor bij vleesgerechten zoals springbok, spareribs, rood vlees en natuurlijk boboti. 

PPF bij 3 flessen:
€ 8.95
PPF bij 6 flessen:
€ 8.50
Terug