Raza - Vinho Verde - Branco

Lekkere frisse doordrinkwijn voor zomerse dagen op het terras. De smaak zit in de hoek van het citrusfruit maar in de afdronk komt ook wat kruidigheid naar voren. Kort voor de botteling is er wat koolzuurgas aan de wijn toegevoegd wat de wijn een speels karakter geeft en het frisse benadrukt.


Quinta da Raza
Quinta da Raza bevindt zich in de subregio Celorico de Basto, gelegen in het zuidoosten van de regio Vinho Verde, grenzend aan de Douro regio. De bodem is samengesteld uit graniet, schist en klei. De wijngaarden van Quinta da Raza liggen op heuvels op een hoogte van 250 meter in de nabijheid van de rivier de Tamaga. Deze rivier stroomt, in tegenstelling tot de meeste rivieren in Portugal, van noordoost naar zuidwest in plaats van oost naar west. Samen met de westelijk gelegen bergen zorgt dit voor een karakteristiek microklimaat waar de invloed van de Atlantische Oceaan met de nodige aanvoer van regen minder invloed heeft. De beschutte ligging zorgt voor een iets hogere temperatuur, waardoor de druiven gemakkelijker rijpen. 
 
Prijswinnaars
De wijngaard Quinta da Raza viel meerdere malen prijzen. In 1999 tijdens het Spaanse evenement, 'Fair of Galiza', waar de Raza-wijngaard werd verkozen als 'beste wijngaard' uit een selectie van Spaanse en Portugese deelnemers. De wijngaard werd achtereenvolgens bekroond met een zilveren medaille in: 2002, 2003, 2007 en 2009 tijdens de wijncompetitie, 'Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes' (CVRVV).  De CVRVV kende in 2008 aan de eigenaar, Diogo Teixeira Coelho, de oorkonde toe: "Beste Wijnproducent van het Jaar."  
Deze Vinho Verde Branco ontving een Bronzen Award tijdens de Decanter 2011.
 
Vinho Verde (DOC)
De herkomstbenaming Vinho Verde geldt voor zowel witte, rode als roséwijn. Echter in de export is uitsluitend de witte variant populair. De rosé- en rode exemplaren zijn te astringent van karakter, waardoor er buiten Portugal zo goed als geen markt voor te vinden is.
 
Karakter Vinho Verde  
De witte Vinho Verde is daarentegen een heerlijke, frisse wijn met vaak een laag alcoholpercentage. Kenmerkend voor Vinho Verde is het licht parelende karakter, wat veroorzaakt wordt door een klein beetje CO2 (koolzuurgas), dat tijdens de botteling aan de wijn wordt toegevoegd. Afhankelijk van de gebruikte druivenrassen kent Vinho Verde een floraal of een fruitig aroma. Soms is een combinatie van beide elementen terug te vinden in de smaak. De wijn bezit een fris, jeugdig en levendig smaakkarakter. Een subregio in Minho is Monção waaruit uitsluitend Vinho Verde afkomstig is van 100% Alvarinho.  
 

Herkomst:
Portugal - Minho
Type:
Stil - wit - fris/fruitig
Samenstelling:
Arinto
Azal
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 8 - 10ºC.
Als aperitief of bij lichte gerechten als sardientjes, olijven of tapas.

PPF bij 3 flessen:
€ 8.40
PPF bij 6 flessen:
€ 7.98
Terug