Overgaauw - Chardonnay

Overgaauw
Overgaauw Wine Landgoed werd in 1905 opgericht door Abraham van Velden. Hij emigreerde vanuit Nederland naar Zuid-Afrika en trad in het huwelijk met Elizabeth Overgaauw. De naam Overgaauw komt van zijn betovergrootvader, de eerste Van Velden.

Van bulkwijn naar kwaliteit
Abraham bouwde zijn kelder in 1909. De productie richtte zich aanvankelijk op het produceren van bulkwijn. In 1945 nam zijn zoon David het bedrijf over. Het roer werd om gegooid en er volgden diverse kwaliteitsverbeteringen. Zo werd de bodem van het bedrijf in kaart gebracht om voor elk ras de beste wijngaard te zoeken. Verder plantte David diverse Portugese druivenrassen aan: Tinta Barocca, Tinta Francisca, Cornifesto, Souzão en Tinta Roriz. Deze werden, volgens Portugese traditie, tegelijkertijd geoogst en vergist met als doel een soortgelijk product als port te maken: een unicum voor die tijd!

Bezoek aan Bordeaux
In 1969 reisde David, samen met Frans Malan van Simonsig, naar Bordeaux. Ze brachten een bezoek aan o.a. Château Lafite en Château Mouton Rothschild, wat hen inspireerde om de rode wijnen voortaan op barrique te laten rijpen. Samen met Frans Malan kocht hij rechtstreeks vaten in bij Château Lafite. Hij begon met het maken van een Bordeaux blend, de Tria Corda. Dit werd een groot succes en vormt nog steeds één van de toppers uit het assortiment van Overgaauw wijnen.

Estate wijn
Met de invoering van de eerste wijnwet in Zuid-Afrika in 1973, startte Overgaauw met het op de markt brengen van ‘estate’ wijnen.

Volgende generatie
In dit jaar kreeg zijn zoon Braam de leiding in handen. Braam studeerde af aan de universiteit van Stellenbosch in handelswetenschappen. Zijn kennis over wijn deed hij op in het buitenland, waar hij aan de wijnuniversiteit van Geisenhem wijnbouw studeerde. Braam lanceerde als eerste wijnmaker in Zuid-Afrika (1982) een cépage Merlot en startte, wederom als eerste, met de aanplant van Chardonnay.

In 2007 droeg Braam de leiding over aan zijn zoon David, de 4e generatie. Evenals zijn vader studeerde David af aan de universiteit van Stellenbosch in handelswetenschappen en verrijkte hij zijn kennis over wijn in het buitenland. Hij liep enige tijd stage bij Clos de Jacobins in Saint-Émilion onder leiding van Hubert du Boüard de Laforest, mede-eigenaar van Château Angelus.

Wijnstijl
De stijl van wijnen die Overgaauw produceert is op klassieke leest geschroeid. De wijnen bezitten een goede ruggengraat van zuren. De rode wijnen rijpen – al dan niet voor een deel - op Frans eikenhout, waardoor ze een uitstekend rijpingspotentieel bezitten.

Deze Chardonnay is voor 100% uit Chardonnay gemaakt. De leeftijd van de wijnstokken is zo'n 15 jaar en de wijn heeft zo'n 9 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Deze vaten variëren van 225 tot 350 liter en zijn van Frans eiken gemaakt. Dat zorgt ervoor dat de wijn een mooie vanilletoets heeft. Het geeft de citrustonen en het rijpe steenfruit een vol en warm karakter. De wijn heeft een romig, filmend, mondgevoel waarbij de smaken van de geur goed tot zijn recht komen. In de afdronk komen de zuren tot zijn recht waardoor de lange afdronk droog en fris is.

Herkomst:
Zuid-Afrika - Stellenbosch
Type:
Stil - wit - fruitig/krachtig
Samenstelling:
Chardonnay
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 10 - 12ºC.
Heerlijk bij visgerechten met een rijke smaak zoals kreeft, tonijn en zalm.

PPF bij 3 flessen:
€ 11.40
PPF bij 6 flessen:
€ 10.83
Terug