Xenysel - 12 Meses

De streek
Murcia is een relatief klein gebied in het zuidoosten van Spanje en kent drie deelgebieden, Yecla, Jumila en Bullas. De hele streek Jumila beslaat zo’n 29.000 ha aan wijngaarden en daarvan is zo’n 80% Monastrell. De Monastrell is de derde meest verbouwde blauwe druif van Spanje. Daarnaast worden er nog wat inheemse en klassieke druivenrassen verbouwd. De bodemstructuur is vooral van roodbruin kalksteen en een kalkstenen onderlaag. De plantdichtheden zijn laag en de wijngaarden liggen op 400 tot 800 meter boven zeeniveau.

Viñedos y Bodegas Xenysel
Nadat de familie Martinez Verdú generaties lang onder de eigen naam had gewerkt is er in 2006 een omslag gemaakt om onder de naam Xenysel verder te gaan. Er zijn veel moderniseringen doorgevoerd en er wordt zoveel mogelijk gewerkt om tijdens de wijnbouw geen nadelige sporen voor het milieu achter te laten.

Terroir
De wijngaarden liggen op 800 meter boven zeeniveau in de zogenaamde “Hoya de Torres” vallei in het noordwesten van Jumila. De stokken voor deze wijn zijn zeer oud en de opbrengsten laag. De pluk is handmatig en er vindt een strenge selectie plaats. De bodem is ook hier zeer kalkhoudend waardoor er een goede waterhuishouding voor de planten mogelijk is.

Vinificatie
De fermentatie vindt gedurende 15 dagen op een gecontroleerde temperatuur van 26 graden Celsius plaats. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in Franse en Amerikaanse eiken vaten.

Proefnotitie
Diep donker robijnrood van kleur. In de neus aardse tonen, donker fruit, chocolade en tabak. In de aanzet heeft de wijn ene mooie fraîcheur. De stevige tannines doen hun werk en een blend van smaken schieten door de mond. In de, door de tannines, zeer droge afdronk komen de aroma’s uit de geur sterker terug. De wijn heeft een mooie lengte en kan zeker tot een jaar of zes na de oogst opgelegd worden.

Wijn en spijs
Drink deze wijn bij stevige roodvleesgerechten of wild.

Herkomst:
Spanje - Murcia
Type:
Stil - rood - Krachtig/stevig
Samenstelling:
Monastrell 100%
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 16-18ºC.
Smaakt mooi bij stevig rood vlees en wild.

PPF bij 3 flessen:
€ 17.65
PPF bij 6 flessen:
€ 16.77
Terug