Weixelbaum - Stephanus

De streek
De streek Kamptal is gelegen in de deelstaat Nieder-Österreich en bevindt zich zo’n 65 km noord-westelijk van Wenen. De naam vindt zijn oorsprong in rivier de Kamp die hier door het gebied stroomt. Net als in andere wijnbouwgebieden speelt de rivier hier een grote rol. De mooiste wijnen komen van de steile rivierhellingen. Zo’n 65 km ten westen van Wenen slingert de Donau en haar zijrivieren door een prachtig dal. Al eeuwenlang wordt hier aan wijnbouw gedaan en het zijn deze wijngaarden die de meest bijzondere en complexe wijnen voortbrengen. Ze zijn de trots van Oostenrijk. Rivier de Kamp is een zijarm van de Donau. Hier in Kamptal maar ook in Wachau en Kremstal profiteren ze van de beste aspecten die moeder natuur gegeven heeft;  op het zuiden gerichte wijngaarden langs de rivieren; beschermd door bergen tegen de kilte van het noorden; een bodemsamenstelling in de wijngaarden die veelal uit Löss bestaat. De rivier zorgt voor koelere nachttemperaturen wat resulteert in wat rijkere weelderige Grüner Veltliners en Rieslings.
Kamptal heeft 3850 ha wijnbouw en is daarmee een van de grotere wijnbouwgebieden in Oostenrijk. In dit gebied domineren witte wijnen en met name die van de Grüner Veltliner, gevolgd door de Riesling. Sinds 2008 is de Kamptal DAC alleen toegestaan voor wijnen van de Grüner Veltliner en Riesling.

Weingut Weixelbaum
Weingut Weixelbaum is een familiebedrijf met 22 ha wijngaarden. Zij bevinden zich in het wijngebied Kamptal in Strass, een dorpje in het lager Oostenrijks wijngebied. 90% van de geproduceerde wijnen is wit, 10% is rood. Het merendeel dat zij produceren is afkomstig van Grüner Veltliner, zo’n 64%. Vanaf 2000 wordt het weingut geleid door Heinz en Gabi Weixelbaum, de 3e generatie. Zij werken in een combinatie van traditionele en innovatieve methoden om de meest rijpe druiven te plukken en te vinificeren.

Terroir
De bodem bestaat vooral uit löss en leem.

Vinificatie
Handmatige oogst en na strenge selectie fermentatie en rijping in roestvrijstalen tanks.

Proefnotitie
Licht strogeel van kleur. Beetje citrus en een beetje appel in de geur. Lekker sappig in de mond met aangename zuren. 

Herkomst:
Oostenrijk - Kamptal
Type:
Stil - wit - fris/fruitig
Samenstelling:
Grüner Veltliner
Serveersuggestie:

Serveertemperatuur 10-12°C.
Bij salades, vis en wit vlees.

PPF bij 3 flessen:
€ 8.50
PPF bij 6 flessen:
€ 8.10
Terug