Lesdag 12
21 maart 2011. De rit vanuit IJsselstein naar Maarn ging weer als gebruikelijk. Op dezelfde punten wat vertraging maar ruim op tijd aanwezig om met een kopje koffie even bij te kletsen alvorens het harde werken weer begon. De bel van Klazien was er weer snel.
Bij binnenkomst zag het lokaal er weer heerlijk uit. Vier witte wijnen, zes rode wijnen en twee versterkte wijnen mochten weer beoordeeld worden. Daarnaast mochten er ook nog twee verdiepingsvragen beantwoord worden. Ik zag er wel weer tegenop. De tijdsdruk is groot en ik scoor steeds net onder de maat. Daar gingen we weer. Kijken, ruiken, walsen, ruiken, proeven, spugen en schrijven. Korte notities om ook nog wat tijd over te houden om de vragen en de wijnen op het keuzeformulier goed te bekijken en een min of meer weloverwogen keus te maken. Ik was weer net op tijd klaar en de uitgebreide nabespreking begon weer. Het is altijd weer een genot om de parate kennis van Frank te mogen beleven maar ik moest toch weer net teveel kruisjes bij de antwoorden geven. De helft goed geeft net te weinig voldoening.
Na de lunch was het tijd voor Oostenrijk. Als gastdocent was Regina Meij aanwezig. Begonnen als ingenieur informatica met een internationale carrière bij Shell raakte zij gepassioneerd door de Oostenrijkse wijn. Met door haar ontdekte topwijnen ging ze langs de tophoreca en nu staat ze aan het hoofd van haar eigen bedrijf Imperial Wijnkoperij. De meest toonaangevende importeur van Oostenrijkse wijnen in Nederland.
Regina leidde haar les in met een citaat van zo’n zeven jaar geleden van Hubrecht Duijker; Oostenrijk is het meest opwindendste wijnland van Europa.
Dit komt onder andere door de diversiteit aan wijnstreken en het feit dat er nog veel kleine bedrijven zijn in Oostenrijk. Ondanks deze dynamiek heeft Oostenrijk een beperkte inbreng op de wereldwijnmarkt. Het volume is slechts 1% van de wereldmarkt maar die wijnen zijn dan wel van een hogere kwaliteit. Van de totale wijnproductie wordt zo’n 2/3 wit en 1/3 rood geproduceerd waarbij de Grüner Veltliner de belangrijkste witte en de Zweigelt de belangrijkste rode druif is.
Oostenrijk is verdeeld in vier generieke wijnbouwgebieden; Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen met respectievelijk, 60%, 30%, 9% en 1% van het productievolume. Deze generieke gebieden zijn weer verdeeld in 19 specifieke wijnbouwgebieden maar het gaat te ver om deze hier te benoemen. Natuurlijk werd het theoretische verhaal weer ondersteund met mooi wijnen van verschillende druivenrassen uit verschillende herkomstgebieden.
Naast haar passievolle presentatie over Oostenrijk wist ze ook te boeien met haar verhaal over de Hongaarse wijnen. Na kort iets over de geschiedenis van het land besproken te hebben tipte ze de belangrijkste wijngebieden aan. Met een productie van 3,5 miljoen hectoliter per jaar is Hongarije ook een kleine speler op de wereldmarkt, 70% van de productie is wit en 30% rood. Veel wijnen hebben een zoete inslag. Slechts 33% van de totale productie is droog. De rest is halfzoet tot zoet. De twee belangrijkste witte druivenrassen zijn Olasrizling en Furmint en de rode Kekfrankos en Zweigelt. De twee bekendste wijnen uit Hongarije zijn denk ik wel de Eger Bikaver, stierenbloed en de Tokaj Aszú, een zoete witte wijn. Het stierenbloed stond niet op de tafel maar wel een mooie Tokaj Aszú 5 Puttonyos. Bij deze laatste wijn wordt aan een droge wijn vijf mandjes met geconcentreerde most van pouriture noble druiven toegevoegd waardoor een zoete wijn ontstaat die toch mooi elegant blijft.
Dit komt onder andere door de diversiteit aan wijnstreken en het feit dat er nog veel kleine bedrijven zijn in Oostenrijk. Ondanks deze dynamiek heeft Oostenrijk een beperkte inbreng op de wereldwijnmarkt. Het volume is slechts 1% van de wereldmarkt maar die wijnen zijn dan wel van een hogere kwaliteit. Van de totale wijnproductie wordt zo’n 2/3 wit en 1/3 rood geproduceerd waarbij de Grüner Veltliner de belangrijkste witte en de Zweigelt de belangrijkste rode druif is.
Oostenrijk is verdeeld in vier generieke wijnbouwgebieden; Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenen met respectievelijk, 60%, 30%, 9% en 1% van het productievolume. Deze generieke gebieden zijn weer verdeeld in 19 specifieke wijnbouwgebieden maar het gaat te ver om deze hier te benoemen. Natuurlijk werd het theoretische verhaal weer ondersteund met mooi wijnen van verschillende druivenrassen uit verschillende herkomstgebieden.
Naast haar passievolle presentatie over Oostenrijk wist ze ook te boeien met haar verhaal over de Hongaarse wijnen. Na kort iets over de geschiedenis van het land besproken te hebben tipte ze de belangrijkste wijngebieden aan. Met een productie van 3,5 miljoen hectoliter per jaar is Hongarije ook een kleine speler op de wereldmarkt, 70% van de productie is wit en 30% rood. Veel wijnen hebben een zoete inslag. Slechts 33% van de totale productie is droog. De rest is halfzoet tot zoet. De twee belangrijkste witte druivenrassen zijn Olasrizling en Furmint en de rode Kekfrankos en Zweigelt. De twee bekendste wijnen uit Hongarije zijn denk ik wel de Eger Bikaver, stierenbloed en de Tokaj Aszú, een zoete witte wijn. Het stierenbloed stond niet op de tafel maar wel een mooie Tokaj Aszú 5 Puttonyos. Bij deze laatste wijn wordt aan een droge wijn vijf mandjes met geconcentreerde most van pouriture noble druiven toegevoegd waardoor een zoete wijn ontstaat die toch mooi elegant blijft.
Uit ons Assortiment
Fattoria le Fonti - Chianti Classico
Mooie volle krachtige Chianti Classico
€15.58
Xenysel - 12 Meses
Krachtige houtgerijpte Monastrell uit Jumila
€16.77
Abbona - Cinerino
Zeer krachtige wijn met een mooi smaakpallet.
€29.78
Pineau des Charentes - Rouge
Een verrassend alternatief voor een glaasje port!
€16.10